Asia!

Verdens største kontinent har utrolig mye å by på. Jeg lander i Kina 15.august - her kan du lese mer om hva jeg skal gjøre der..

Oseania

Oseania har utallige øyer som går under beskrivelsen paradis. Kanskje er jeg heldig å få haiket på en seilbåt til en øy. Surfing og besøk hos storebror i Australia er hvert fall på planen..

Amerika

Svært kontinent med eksotiske Sør-Amerika og mulighetenes land i Nord. Brasil, Peru, Ecuador og USA hadde vært en drøm å få besøkt..

Afrika

Et mer fascinerende kontinent enn Afrika skal du lete lenge etter. Jeg lander i Nairobi 19.juli og har blant annet to safarier foran meg. Les mer om hvilke andre eventyr jeg har foran meg

Årets første utenlandstur - Roma!

Årets første utenlandstur! På tide å begynne oppvarmingen til jorden-rundt tur med en helgetur til antikkens hovedstad - Roma! Hiver meg på flyet til Roma i morgen tidlig og blir til tirsdag.. 


Roma er kanskje den kuleste storbyen i Europa! Det her blir mitt andre besøk til hovedstaden, denne gangen med 3 gode venner.


Får se om det ikke kommer noen reisetips om Roma etterhvert og..


Arrivederci!!

Gorillasafari i Uganda bestilt!!


Da har jeg vært så heldig å få tak i tillatelse til å dra på safari til et av verdens sjeldneste og utrydningstruede dyr!! 


Ca 786 av disse mektige skapningene finnes i verden og omtrent halvparten holder til i parken jeg skal til. 

Stemningsmusikk finner vi her!


Etter mye frem og tilbake har jeg endelig fått tak i en Gorilla Permit. De aller fleste går gjennom turoperatører og reisebyråer i Uganda og nabolandene for å få tak i denne billetten eller en safari. Prisene her varierer noe voldsomt og ligger på alt mellom 6500 - 15000 for en dag eller flere. Svindyrt er det, men absolutt verdt det tror jeg. I motsetning til de fleste andre så tok jeg kontakt med Ugandas dyrelivs myndigheter og klarte å få tak i en billett gjennom de. Ikke fullt så lett å få tak i når disse billettene blir lagt ute mange år i forkant, på grunn av etterspørsel, og de fleste turoperatører der nede kjøper opp i store kvanta. 


Kun selve billetten for 1 dag sammen med fjellgorillaene koster 500USD (Ca 2700,-).


Det hadde vært veldig lettvint å tatt det gjennom en reiseoperatør som hadde ordnet alt fra henting på campingen/mat/transport/guide/hus osv, men det er fint med en utfordring. Nå må jeg først oppsøke kontoret deres i hovedstaden for å få billetten. Deretter må jeg skaffe meg haik/bil/buss til parken (rundt 10 timer i bil), når jeg kommer frem må jeg finne et sted å sove for nettene. Det som kan være litt sketchy er at jeg MÅ være ved et bestemt sted i parken kl 06:00 på morgenen. Kommer jeg for sent ryker billetten og rundt 3000 flis..


Så får håpe at transport/mat/hus ordner seg og at jeg kommer frem i tide. Kanskje får jeg meg et eventyr eller to på veien, JAH MAN!
Gorilla familien jeg har fått tillatelse til å besøke heter Habinyanja og holder til i Buhoma området i Bwindi Impenetrable National Park, nokså nærme grensen til Rwanda. Denne familien består av 15 fjellgorillaer, 2 av de er Silverbacks (flokkleder/SVÆR GORILLA!!!)


Det sies at dette er en av de tøffeste trekkingene/turene for å se gorillaer, perfekt!


Det er nøyaktig denne turen jeg skal på!

Australia

Rundt starten av oktober setter jeg kursen til "The land down under", først og fremst for å besøke min bror i Perth.


Neste land er Australia!



Land: Australia
Hovedstad: Canberra
Areal: Rangert som nr.6 i verden; 7,6 mill km² 
Befolkning: Ca 21,5 millioner
Plan i Australia: Treffe Kjetil og Mel, Papsen og Mamsen og surfe..


Her ser dere litt av det Australia har å by på!


Så kan du høre på denne sangen videre..


Jeg antar at jeg kommer til Australia rundt starten av oktober. Kjetil som studerer film og TV i Perth avslutter skolen rundt 17.oktober, og planen blir nok å være der rundt da - om ikke en uke eller to før. Vi kommer nok til å være i Perth mesteparten av oppholdet i Australia, kan bli spennende å være et par uker i "verdens mest isolerte by" og "verdens nest mest forblåste by"!



Perth er med 1,5 millioner innbyggere Australias fjerde største by og hovedbyen i det vestlige Australia. Faktisk bor tre fjerdedeler av alle innbyggerne i det vestlige Australia i Perth. Resten av området er mer eller mindre gold ødemark.
Man skal ikke undervurdere Perth. Byen er en av de hurtigst voksende australske storbyer preget av dynamikk og selvtillit. Når det er sagt, så er byen sett fra en turists ståsted ikke den mest spennende by å besøke. Men opplandet byr på flere interessante lokaliteter.
Regner med at jeg får sett en del av hverdagen til min bror og hvordan det kan være å studere i Australia. Da får jeg nok også hilst på Mél, dama til min bror. Ellers kommer nok mange dager, forhåpentligvis, til å bli fylt med litt surfing! Perth er et mekka for surfe-entusiaster, så alt ligger til rette for å lære surfing her! 


Rundt 17.oktober kommer også mine foreldre ned til Perth. De kommer først og fremst ned for å få med seg skoleavslutning til min bror, samt en 3 ukers ferie i Australia, Malaysia og Thailand. Det her blir nok et høydepunkt på turen, å få treffe noen kjente ansikter igjen etter rundt 3 måneder på reisefot. Etter en uke eller to i Perth går nok turen videre til Sør-øst Asia med familien et par uker. Klaffer alt maksimalt blir Kjetil og kanskje Mél med videre på eventyr, vi får se hvor vi ender opp!


Malaysia

Litt usikkert hvordan reiseruten blir etter Vietnam. Mest sannsynlig går turen sørover til landet med verdens eldste regnskog.


Neste land er Malaysia!



Land: Malaysia
Hovedstad: Kuala Lumpur
Areal: Ca 330 000 km² 
Befolkning: Ca 26 millioner
Plan i Malaysia: Borneo-jungelen, dykke


Da har vi nok en film på plass, sjekk ut denne!


Så kan du høre på denne sangen videre..


Om omtrent 5-6 måneder er jeg på plass på de stedene jeg skal til å skrive om nå. Malaysia blir av mange kalt for paradis og jeg vil nok også oppleve dette landet som et paradis regner jeg med. Landet har mye å by på; alt fra verdens eldste tropiske regnskog (ca 130 millioner år gammel), havskilpadder som yngler på østkysten og et rikt dyreliv, blant annet den truede orangutangen.


Malaysia byr ikke bare på natur i verdensklasse, men også et mer urbant miljø i storbyen Kuala Lumpur. Her finner man blant annet en av Sørøst-Asias største flyplasser og per dags dato verdens høyeste tvillingtårn i Petronas Towers (452 meter). Litt uvante høyder for en grimstadgutt..


Jeg kommer nok til å lande/komme via tog/buss/fly eller haik til Kuala Lumpur. Om det blir et stopp eller to på veien tar jeg på sparket. Før eller siden kommer jeg hvert fall til hovedstaden og kommer til å tilbringe noen dager i storbyen. De fleste billige flyturer ender/starter i Kuala Lumpur dersom man skal til denne delen av Asia - derfor er jo dette en glimrende mulighet til å komme å besøke meg på!!!


Om du ikke setter deg på flyet i riktig retning rundt datoen jeg er der går du glipp av følgende:
Neshornfugler (ser at det kanskje ikke gjør vondt å gå glipp av denne, men uansett), Orangutang (den er verdt turen alene!), Neseape (haha), Gibboner, Lang halet Makak, Sumatraneshorn, Asiatisk elefant, Sambarhjort, Treleopard, Malayabjørnen, havskilpadde osv osv..



Denne fyren vil jo bare ha besøk av deg..

Vietnam

Neste land er kanskje det landet jeg gleder meg mest til og har størst forventninger til. Blant annet enn syk togreise og kajakk i Halong Bay står på planen. 


Neste land er Vietnam!

Land: Vietnam
Hovedstad: Hanoi
Areal: 331 698 km² (Omtrent 1100 ganger større enn Grimstad)
Befolkning: Ca 90 millioner
Plan i Vietnam: Togreise langs landet, Halong Bay.

Ta en titt på noen av Vietnams gode sider i denne filmen her!

Sett på denne sangen dere og les videre..

Vietnam er et av Asias fremste utviklingsland og er dermed ikke helt tatt av turistfaktoren enda. Mange sammenligner Vietnam med Thailand, bare at Vietnam ikke er oversvømt av turister enda. Nettopp på grunn av dette har Vietnam blitt til et veldig attraktivt backpacker land. Vennlige folk, billig mat/bo og identisk natur med postkortene fra paradis.

Jeg kommer til å lande/starte i Hanoi, hovedstaden. Hanoi blir beskrevet som en blanding av gammel asiatisk kultur og den moderne asiatiske kulturen. For bare 35 år siden ble en av verdenshistoriens skitneste kriger utkjempet i landet. Jeg har alltid vært fascinert av historie og kommer nok til å oppsøke f.eks de underjordiske tunnelene i Cu Chi for å se hvordan tusenvis av vietnameserne klarte å skjule seg fra fienden i flere år. Finner vel fort ut av om jeg lider av klaustrofobi i de tunnelene der..

Vietnam har også hektiske storbyer som Hanoi i nord og Saigon/Ho Chi Minh i sør. For turister er det særlig populært å oppleve den kaotiske trafikken i Hanoi. Med tusenvis av motorsykler, mopeder og sykler sies det litt spøkefullt at ”en av de raskeste måtene å dø på, er å krysse gatene i Hanoi”. Nice!

Elvecruise i Mekong sies å være et "must" i Vietnam, kan derfor godt hende jeg gjør dette. Noe jeg hvert fall skal gjøre er å besøke Halong Bay. Bukta er verdenskjent for sine naturskjønne steinformasjoner i vannet og anbefalt av de aller fleste som har vært der til å ta et besøk. En kayaktur her hadde vært helmaks..

Etter en stund i Nord-Vietnam går turen sørover. Jeg har i noen år nå drømt om å reise til Vietnam. En av drømmene her går ut på å ta tog fra Hanoi til Ho Chi Minh (Tidligere Saigon). Toget går langs kysten og sier å være en av verdens vakreste togturer. Den ca 1700km lange turen er visst en opplevelse for livet. Mest sannsynlig kommer jeg til å ta et stopp eller to underveis, men ender før eller siden opp i Saigon.


Kina

Etter rundt en måned i Afrika går nok turen til Sørøst-Asia og Kina. Landet som er omtrent like stort som Europa og landet med størst befolkning i verden.




Les videre om hva jeg vil gjøre i Kina!




Land: Kina
Hovedstad: Beijing
Areal: 9 571 300 (Europa rundt 10,1 mill km²)
Befolkning: Latterlig mange, ca 1,3 milliarder!!
Plan i Kina: Kinesiske mur, mat, panda..


Igjen starter vi med en film fra Kina for å komme i rett modus!


Så kan du sette på denne sangen videre..


Kina er et gedigent land og har alt for mange innbyggere. Hele 19,4% av verdens befolkning bor i Kina, regner med at jeg kommer til å skille meg ut OK her. Kina har en eldgammel historie og kultur, gleder meg til å lære litt om den. Jeg reiser til Kina i "Kaninens år". I følge kineserene vil dette medføre at året grovt sett går ut på følgende: Konflikter vil bli løst, et avslappende og rolig år, single folk vil finne hverandre og det blir et år fylt av glede. Slapp av mamma, kommer nok neppe hjem med en kineser i sekken.


Har mye jeg har lyst til å gjøre i Kina - spørs om jeg får tid til alt! Besøke den forbudte by, den kinesiske mur, spise kinamat og se panda skal jeg hvert fall gjøre. Mye kinamat!! Er nesten så jeg har lyst til å bli skikkelig syk slik at jeg blir båret opp på et fjell langt opp i gokk av 10 kinesere (litt som i Batman), en gammel kinesisk dame ordner med noen urgamle kinesiske urter og medisiner og vips er jeg frisk etter å ha tygget på en stilk med lyng. Akkurat som på film!! Det hadde vært litt av en opplevelse. Noe annet jeg har lurt mye på og som hadde vært helt vilt; Bo og trene på en samurai skole!!! Tuller ikke..


Jeg kommer nok til Kina rundt midten av august og blir forhåpentligvis et par uker der. 


Fun fact; rundt 200 millioner kinesere lever på under 1 dollar per dag! Wow!
Gjennomsnittshøyde i Kina på 1,73 cm. Her blir jeg kanskje høy og lys i gata sammenlignet med resten, om jeg ikke møter på denne fyren her..