Asia!

Verdens største kontinent har utrolig mye å by på. Jeg lander i Kina 15.august - her kan du lese mer om hva jeg skal gjøre der..

Oseania

Oseania har utallige øyer som går under beskrivelsen paradis. Kanskje er jeg heldig å få haiket på en seilbåt til en øy. Surfing og besøk hos storebror i Australia er hvert fall på planen..

Amerika

Svært kontinent med eksotiske Sør-Amerika og mulighetenes land i Nord. Brasil, Peru, Ecuador og USA hadde vært en drøm å få besøkt..

Afrika

Et mer fascinerende kontinent enn Afrika skal du lete lenge etter. Jeg lander i Nairobi 19.juli og har blant annet to safarier foran meg. Les mer om hvilke andre eventyr jeg har foran meg

Dette trenger du til en reise

Det er mange som drømmer om å ta på seg sekken og fly avgårde på tur. Det kan være så enkelt å reise, men ofte kan det også være en god idé å ha planlagt og ordnet litt på forhånd. For deg som vurderer å legge ut på en lengre reise, her er hva du bør å fikse før avreise..


Som vanlig får du noe stemningsmusikk å sette på før du leser videre.


Turene hvor man bare kan hive seg på et fly og reise avgårde med en gang er fantastisk gøy, men ikke alltid like lett å gjøre. 


Noen turer/destinasjoner krever noen forberedelser og planlegging. Her har du en idiotsikker plan på hva du bør ha i boks før du setter deg på flyet - spesielt om du skal utenfor Europa.


Hvor vil du reise?
Dette er jo kanskje det viktigste spørsmålet. Man forbereder seg på forskjellige måter til en reise til Malta fremfor Uganda. Det finnes mange gode reisesider hvor man kan få inspirasjon til reiser. Lonely Planet sine sider er de jeg har brukt mest. Her finner du både presentasjoner av land og andre spennende reiseartikler. Det beste med siden er det enorme nettverket av reisere som bruker forumet på siden. Her kan du spørre om alt fra å få laget en reiserute for 3 måneder i Kina til hvilke lokale restauranter i Kampala man bør holde seg unna. National Geographic har også noe spennende lesestoff. Har du en drømme destinasjon? Eller velger du å rulle globusen og reise dit pekefingeren stopper globusen?


Sett opp et budsjett
Selv om jeg ikke har gjort dette har jeg noenlunde peiling på hvor mye de forskjellige landene vil koste og hvor langt jeg vil komme med det jeg har spart opp. Men det kan være en fin motivasjonsfaktor og veldig oversiktlig å ha laget et budsjett i god tid før avreise. Følg linken her for å lese mer om daglige kostnader i forskjellige land - det gjør det litt lettere å sette opp et budsjett når du vet hvor du skal reise.


Sjekke flypriser
Om man er lur og vet hvilke sider man skal bruke kan man ofte spare flere tusenlapper på å bestille på rette sider, til riktig tid på døgnet osv. Nå regner jeg med at du har bestemt deg for hvor du vil. Da er det bare å bestille flybillett. Man trenger ikke være ute i god tid med å bestille dette, men det kan være økonomisk lurt - samtidig som det er deilig å vite når man setter seg på den første flyturen. Jeg har kun brukt Momondo til å finne flybilletter - og vært veldig heldig med billige og gode flybilletter her. Undersøkelser viser faktisk at det er billigst å bestille flybilletter på tirsdager rundt kl 15 - slutten av uken er ofte dyrest å bestille på.


Vaksiner
Når du har bestemt deg for hvor du skal kan vaksiner være lurt å sjekke opp. Trengs det vaksiner dit du skal? Her finner du en full oversikt over hvilke sykdommer man vanligvis vaksinerer seg for og i hvilke land man trenger de forskjellige vaksinene. Uansett hvor du er anbefaler jeg å vaksinere seg ved kommunale vaksinasjonskontor - om du har tid til å vente et par uker på å få time. Haster det er private vaksinasjonskontorer fint, men litt dyrere enn kommunale. Sjekk sammenligning av priser her.


Reiseforsikring
Reiseforsikring er et must å ha når du skal reise. Man kan føle at det er sure penger å bruke, men forsikring er utrolig viktig uansett. Les deg opp på forskjellige selskaper og finn et som passer dine kriterier godt. Jeg endte opp med Gouda Reiseforsikring - Gouda Helårsforsikring verden. Forsikringen gjelder for et år og gjelder for alle reiser som er på maksimum 45 dager. Om jeg da blir borte lenger enn 45 dager, uten å komme innom Norge, må jeg fylle på med f.eks Ungdomsreiseforsikring verden. Min forsikring dekker alt fra reisesyke, hjemtransport, reisegods, hjemkall, rettshjelp, avbestlling osv. Det som er litt unikt med Gouda er at de også dekker ekstrem sport/aktiviteter på standard forsikringen.


Reiseutstyr
Reiseutstyr avhenger også helt av hvor du reiser. Jeg har kjøpt så og si alt reiseutstyr gjennom Nomaden i Oslo. Sekken fant jeg hos Chillout i Bergen. Bruk god tid til å velge sekk og prøv sekken før du kjøper den - ryggsekken skal tross alt være ditt hjem noen måneder. Her finner du pakkelister til alt fra safari, business, storby og verden rundt. Her er det også helt opp til deg selv hva du ønsker å reise med, men om du skal på til afrika/asia kan noe av dette være lurt å ha med: Silkelakenpose, pengebelte, hodelykt, førstehjelpssett, myggnett osv. Sjekk nomadens sine sider for flere ideer!


Sjekk passet
Foruten reiseforsikring er passet det viktigste reisedokumentet ditt på tur. Husk at i mange land kreves det at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.
Om du mister eller blir frastjålet passet ditt på tur er ikke alt håp ute - du skal nok komme deg hjem. Har opplevd å bli frastjålet pass selv, ingen moro opplevelse - men veldig lærerikt. Er du ute for tilfelle melder du først den lokale politistasjonen om situasjonen, før du kontakter norsk ambassade/utenriks stasjon.
Nødpass kan kun benyttes til én reise og koster like mye som ordniært pass. Egne regler gjelder for USA.


Visum
De aller fleste land krever at du har visum i orden før du slipper inn i landet. Her er det lurt å være ute i god tid for å sjekke om du trenger visum. Visum koster ofte mellom 300-800 kroner. Start prosessen tidlig, helst flere uker før avreise. Enkelte ambassader krever personlig fremmøte for å behandle visumsøknader - deriblant Kina. Andre ambassader har ikke tilholdssted i Norden engang og man må da beregne en del tid til søknadsprosess samt sending av søknad til utlandet. Som oftest er visum greit å ordne på grensen eller på flyplassen, men kjipt å komme til et land hvor dette ikke er mulig. Sjekk god oversikt på hvor du trenger visum på denne siden.


Aktiviteter/Overnatting
Noen aktiviteter kan ofte være lurt å forhåndsbestille. Jeg har selv bestilt safari i Kenya, gorillasafari i Uganda og kung-fu skole i Kina på forhånd. Jeg kommer til nevnte land i høysesong og da er det en fordel å vite at man faktisk får til det man har lyst til. Man kan ofte også spare litt penger på dette - om man da ikke er heldig å få bli med en safarigruppe som tilfeldigvis trenger en ekstra mann når man er er nede.


Ofte kan det også være greit å bestille første overnatting i by/sted man kommer. Det ordner seg som oftest uansett, men om man kommer sent til en by er det greit og trygt å ha et sted å gå til med en gang. Jeg lander i Nairobi kl 01:00 på natten og ble anbefalt å fikse både henting på flyplass samt bestille overnatting slik at alt var klart når jeg kom ned.


God reise!

17 inspirerende bilder og sitater

Det finnes utallige sider med reiseinspirasjon på internett. Noen av bildene/sitatene under her har inspirert meg veldig til både reising og livet ellers og gjør kanskje det for deg også..



Hva er vel mer inspirerende en denne sangen?


Et gjennomsnittlig liv består av 29200 dager, 700 800 timer og 42 048 000 sekunder.. Hva velger du å bruke tiden på?


Bildene er tatt av Julian Bialowas og du finner resten av bildeserien på denne siden.

Fly fra Afrika til Sørøst-Asia bestilt!

Da var også fly fra Afrika til Sørøst-Asia bestilt! Jeg var heldig å få en nokså god pris på flyturen og setter meg på flyet til Kina 14 august!

Ca 15 timer senere er jeg fremme i Kinas hovedstad - Beijing!
Gjennom Momondo har jeg funnet begge flyturene jeg skal ha til nå - til en billig penge. 

14.august går flyet fra Mombasa i Kenya. Noen dager før dette befinner jeg nok på Zanzibar, utenfor Tanzanias kyst. Fergen inn til fastland tar rundt 1,5 timer. Samt f.eks busstur fra Dar Es Salaam til Mombasa tar rundt 10 timer.. Dette er nok billigste alternativ om ikke jeg velger å haike - bare for å teste eventyrlysten litt også.


Til Mombasa må jeg hvert fall komme meg, men jeg setter av et par dager til dette og tid i Mombasa. Flyet går hvert fall 16:05 fra Mombasa og mellomlander i Dubai. Her flyr jeg med Rwanda Air. Air China tar meg med videre; 11:45 mandag, dagen etter, er jeg fremme i Beijing!

Prisen for hele turen fra Mombasa til Beijing er på latterlige 3700,-. Ca 9502 km eller 14 timer og 40 min senere må vel sies å være verdt det til den prisen. 

Det vil vel i grunnen si at jeg har brukt ca 7000 på å reise halve jorden rundt - det er ikke verst!

Kung Fu skole booket!!

JAVEL!! Da var KUNG FU SKOLE i Wudang fjellene booket! Det her er så magisk at det er helt latterlig. Det her vil du lese mer om!


2 uker hvor Master Wang skal trene meg! Ja, det er akkurat som på film!

AHOGAEIOIJAGSIJHÆØÆA!!!


Stemningsmusikk!


Master Wang trener gigong, meditasjon, Wudang´s indre kampsport som taiji, xingyi, bagua og andre wudang stiler. Jeg skjønner ikke det bær av hva det her er, men det høres så kult ut!!



Skolen er plassert i Wudang fjellene nokså sentralt i Kina. Skolen ligger i UNESCO World Heritage siden av Wudang fjellene.

Jeg har blitt anbefalt av skolen å starte med taiji eller wudang kungfu som kan minne om chunyang quan. (Det sier meg i grunn ingenting) Videre sier de at dette er en ren yang bokse stil. Eller Taihe Quan, som er harmonisk boksing (OG som har en hemmelig "skill" av daoist monkene i Wudang) Ja, jeg er solgt..


Treningsfasilitetene er utendørs, omringet av templer, skog og fjellkjeder. En typisk dag på skolen består av følgende: Dagen starter kl 05:00 med joggetur/kondisjon, spenst, uttøyning og styrketrening frem til kl 07:00. Frokost. Andre treningsøkt begynner kl 08:00 og varer til 11:00. Her er det grunnleggende kung fu trening og alt det innebærer, samt løping og uttøyning. Deretter er det en pause på dagen, med middag. Ettermiddagsøkten, fra 15-18, er økten man prøver seg på nye ting, som barhånds eller våpen trening, eller andre kampsporter. Så kommer siste økten på kvelden, 20-21, hvor det er nok en løpetur samt uttøyning og meditasjon/qigong. Maks trening per dag er 9 timer hver dag, mens de normale klarer seg med 6 timer. Her skal ikke jeg holde igjen på noe hvert fall.. 9 timer, pff. 

Ellers er det store muligheter for andre ting i området. Joggeturer, fjellturer, besøke landsbyer, sightseeing, temple hopping, bo i daoist kloster eller til og med palasser. Svømming, fisking, vandre gjennom det fargerike gatemarkedet, prøve gatemat og lokale restauranter, besøke Xiangfan elelr Shiyan by, ta en båttur, gå til en tradisjonell daoist urte doktor eller en lokalkjent blind massør? Eller se etter historiske steder, helt på egenhånd, i Wudang fjellene der man har mulighet til å komme seg unna turisme og folk. Her kan man blant annet se etter slanger, ulver, ville aper eller besøke ape-dalen! OH MAN!

Ca 3000,- koster hele oppholdet og varer i 2 uker.
Prisen er inkludert overnatting på 4 mannsrom, 3 sunne kinesiske måltider til dagen og selve opplæringen.





Ikke galt å våkne opp til en joggetur her..
Master Want blir min personlige trener...

Reiseforsikring

Etter mye sammenligning og sjekk med forskjellige reiseforsikringsselskap fant jeg til slutt frem til en forsikring som passer meg perfekt - og til en god pris!


Forsikring er dyrt, men ekstremt viktig å ha med på tur. Reiseforsikringen jeg endte opp med har en stor dekningsoversikt og passer turen min veldig bra.


Regner med at jeg ikke havner i samme situasjon som denne stakkaren, men man kan aldri vite..


Jeg fant til slutt ut at Gouda reiseforsikring dekker det jeg trenger og tilbyr også en hyggelig pris.


Jeg kommer til å kjøpe en helårsreiseforsikring. Det vil si at du kan reise på en reise i inntil 45 dager, være hjemme på din bostedsadresse i Norge i en eller flere dager, for så å dra ut på en ny reise og være dekket av den samme forsikringen. Forsikringen er gyldig i ett år fra startdato. 


De 45 første dagene av turen vil jeg være dekket av helårsreiseforsikring. Fra dag 46 på tur går jeg over på en ungdomsreiseforsikring. Under 35 år og gjelder fra 2-365 dager. 


Prisen vil da havne på rundt 1095 for helårsreiseforsikringen + Ungdomsreiseforsikring fra 18.juli til f.eks 12.desember, 5380,-.


Totalt vil det bli rundt 6475,-, dersom jeg kommer hjem til jul.


Det som trakk meg mot Gouda var at her har de ingen begrensninger på høyde eller dybde. Dvs at de dekker alle typer ekstremsport/risikosport. I tillegg til dette dekker også forsikringen følgende: Reisesyke, hjemtransport, ulykke, invaliditet, død, reisegods, sykeledelsagelse/tilkall, hjemkall, reiseavbrudd, privatansvar, rettshjelp, innhenting og evakuering. Perfekt!

Reisevaksiner

I slutten av januar var jeg for å ta vaksiner på vaksinasjonsklinikken på Ullevål Sykehus. For deg som kanskje skal ut å reise og lurer på hvor/hvilke/pris på vaksiner har jeg noen tips.


Vaksiner er en lur investering, i flere land er det også påbudt at du har vaksiner. Lurt å ta sine forholdsregler før turen..



Jeg sjekket priser med mange forskjellige klinikker, både private og kommunale. Kommunale vaksinasjonsklinikker har faste priser overalt og har ikke lov til å justere på prisene, slik som private klinikker har muligheten til. 


Bestemte meg for å bestille time på vaksinasjonspoliklinikk til Ullevål Sykehus. Ventetiden her var rundt 2-3 uker, kan nok forvente en kortere ventetid hos private klinikker.


Etter jeg hadde fortalt om reiserute, plan med turen, lengde på opphold osv endte jeg til slutt opp med følgende vaksiner:


Hepatitt A (Påfyll i løpet av 6-12 mnd, holder deretter i minst 20 år)
Tyfoid (Holder i 3 år)
Gulfeber (Holder i 10 år)
Difteri (Holder i 10 år)
Tetanus, stivkrampe (Holder i 10 år)
Samt resept på malaria medisiner


Totalt havnet dette på rundt 1300,-. Da er legetime, tillegg, vaksine osv inkludert. Dose nr.2 for Hepatitt A er ikke inkl i prisen.



Samme vaksiner på f.eks Reiseklinikken havner på rundt 1800,-.


Prisnivået ligger rundt 15-20% billigere ved kommunale vaksinasjonskontorer enn ved de private klinikkene. 


Det er for øvrig trafikken som skader flest nordmenn på utenlandstur. Pass derfor på å ha en god reiseforsikring..

Film fra Roma-turen!

Film og bilder fra Roma-turen er nå klart. Ellen Birthe, Ingebjørg, Lars og jeg hadde en magisk langhelg til Roma forrige helg.


Les mer for å se film eller se på bilder fra turen.

30.april til 3.mai var vi i Italia, Roma, for en langhelg. 
Vi endte opp med fly+4stjerners-hotell for rundt 1200,- totalt, altså nokså billig for en langhelg i Roma. 

Følg denne linken for å se filmen i 720p HD!


Masai Mara safari

Da er nok en safari i boks. Etter en fridag i Nairobi setter jeg kursen mot Masai Mara og Lake Nakuru!


"Tilfeldigvis" er dette tiden når millioner av dyr krysser nasjonalparken - og jeg havner midt i det!!


Stemningsfilm!

Stemningsmusikk!


Da var også denne safarien i boks. Etter å ha sendt en hel haug med mail har jeg endelig fått tak i en operatør jeg er fornøyd med. Jeg blir hentet på Wildbeest Campen, som jeg bor på første døgn i Nairobi, 20 juli og er tilbake igjen 24 juli. Det er endeløst med operatører som tilbyr safari i Kenya. Prisnivået her ligger på alt mellom rundt 3000 - 20 000,-. Jeg bestemte meg for at luksus lodger og hoteller var ikke noe å bruke penger på, da det er opplevelsen i nasjonalparken jeg er ute etter. Derfor bor vi for det meste i telt på campingplasser vi setter opp underveis.


Safarien bestilte jeg gjennom operatøren Sana Highlands Trekking til den nette sum av ca 3000,- NOK. Ikke verst for en 4 dagers safari. Planen er som følger:



Dag 1 - Nairobi til Masai Mara.
Ca 5 timers kjøretur fra Nairobi gjennom blant annet Rift Valley, med stopp på utkikkspunkt for foto/film. Lunsj i Narok by. Kommer til Masai Mara Nasjonalpark på ettermiddagen slik at vi rekker en safari tur på kvelden og får med oss solnedgang i parken.








Dag 2 - Masai Mara.
Full dag i parken med safari. De "store 5" kan sees (Løve, elefant, bøffel, leopard, neshorn). Piknik lunsj i parken. Også besøk til flodhestene (eller hippoptpatatamus) og krokodille bassenget. 










Dag 3 - Masai Mara / Lake Nakuru
Etter full frokost, tidlig avgang til Lake Nakuru. Ankommer dermed innsjøen rundt ettermiddagen. Rosa flamingoer, pelikaner, colobus ape og neshorn så langt øye kan se!





Dag 4 - Lake Nakuru / Nairobi
Etter frokost, kjøretur til Lake Nakuru for å se på blant annet flamingoer, neshorn, leopard og bøffel. Lunsj i parken, før retur til Nairobi på ettermiddagen.


På selve safarien blir vi 2 - 8 stk i bilen. Vi kjører i safari mini-vans med åpent tak og vinduer. Transport, tilgang til park, overnatting, safari turer, engelsktalende guide og 3 måltider til dagen er inkludert i prisen.